Капуска
Капуска е традиционна турска яхния със зеле, като в различните региони на страната може да се приготви с булгур, ориз или боб, с кайма, която най-добре да е агнешка или без месо във вегетариански вариант. Видях това ястие в предаване на Максут Ашкар, приготви го супер лесно и много ми хареса. Съвсем обикновено, но удивително вкусно, опитайте :)
Ето и моя вариант на Капуска :)
Продукти:
Зеле – ½ зелка (прясно)
Кайма – 300 г телешка или агнешка
Лук - 1 глава голяма
Масло – 2 с.л
Олио – 2 с..л
Червена чушка – 1бр може и суха
Доматено пюре – 1 с..л
Кимион – 1 щипка
Сол
черен пипер
червен пипер – 1 ч.л
лют пипер люспи
вода – 350 мл
Почиства, измива и нарязва се зелето, на средно големи парчета.
Лука се реже на ситни кубчета, а чушката на по едри парчета.
Слага се по широка тенджерка на котлона. Котлона се загрява на максимална степен.
В тенджерката се поставя маслото с олиото, оставя се да се стопи. Щом се загрее се слага каймата и с шпатула се намачква да се раздели на парчетата. Подправя се с черен пипер и кимион.
Запържва се, докато промени цвета си, добавя се лука и се пържи 5мин. Разбърква се, подправя се със щипка сол и червен пипер на вкус.
В купа се слага лъжица доматено пюре с малко топла вода (50мл) и се разбърква. Прибавя се пюрето в тенджерата, след това се добавя зелето и чушката. Налива се водата, поставя се капака и котлона се намалява на средна степен. Остава покрито за 20мин да се задуши, като през няколко минути се отваря и разбърква.
След тези 20мин капака се маха, ако има още вода се готви още няколко минути, докато течността почти намалее. Ястието е готово, като на дъното почти не остане течност.
Накрая при сервиране по желание се поръсва с лют пипер люспи.




0 Response to "Капуска"
Отправить комментарий