Шоколадов кекс с круши
Продукти:
Яйца – 4 бр |
Брашно – 200 г |
Захар – 200 г |
Бакпулвер – 15 г |
Сол – 1 щипка |
Какао – 80 г |
Масло – 100 г |
Ванилия – 1бр |
Кисело мляко – 150 г |
Шоколад – 150 г 70% какао |
Круши – 4 бр среден размер |
За намазване на формата: |
Олио – 2 с.л |
Брашно – 2 с.л |
Пудра захар – за поръсване |
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Сложете в купата на миксера маслото и захарта и разбийте до пухкава консистенция. Добавете яйцата едно по едно като непрекъснато разбивате до пълното им усвояване и накрая сложете киселото мляко.
Пресейте в друга купа брашното, ванилия, какаото, малко сол и бакпулвера.
Съединете сухите с течните съставки и разбъркайте до получаване на гъсто кексово тесто.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Измийте, обелете и нарежете крушите на половина. Внимателно издълбайте средната им част със семките и ги махнете.
Подмажете форма за кекс с олио и поръсете с брашно, след което изсипете кексовата смес в нея.
Отгоре с разстояние една от друга наредете половинките круши, така че издълбаната им страна да сочи към вас.
Начупете шоколада на парчета и в издълбания център на всяка круша сложете по парче шоколад.
Останалия шоколад разпределете и сложете в сместа между крушите, като само леко пуснете парчетата, без да ги натискате на вътре.
Сложете формата във фурната и печете кекса за около 40 мин като след 25-та минута го проверявайте с клечка забодена в най – дебелата му част, когато излезе суха, значи е готов. При проверката внимавайте да не бодете в крушите или в шоколада, защото забодена там тя ще ви излиза влажна.
Готовия кекс извадете от фурната, прокарайте нож по стените на формата за да се отдели и внимателно преместете върху решетка да се охлади. Кекса не се обръща, поднася се с крушите на горе пожелание леко поръсен с пудра захар.
Да ви е сладко J
0 Response to "Шоколадов кекс с круши"
Отправить комментарий